Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Αν έχεις προβλήματα υγείας που πιστεύεις ότι σε εμποδίζουν να εργαστείς ή να συμμετέχεις στην κοινωνική σου ζωή, συμβουλέψου τον φυσικοθεραπευτή σου.

Οι φυσικοθεραπευτές είναι οι ειδικοί επαγγελματίες υγείας σε θέματα παθολογίας της ανθρώπινης κίνησης.

 

Οι άνθρωποι που παραμένουν κινητικά δραστήριοι είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να εργάζονται και να απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους στις κοινωνικές δραστηριότητες χωρίς να χρειαστεί να βασιστούν σε άλλους.

Η κινητική αδράνεια μπορεί τελικά να προκαλέσει αναπηρία και είναι υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Δύναται να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και καρκίνο.
Έρευνες έχουν δείξει οτι η παρατεταμένη καθιστική ζωή για τα παιδιά, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τους μύες και τα οστά τους για την υπόλοιπη ενήλικη ζωή τους.
Έρευνες έχουν επίσης δείξει οτι οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν ικανή κινητική δραστηριότητα, μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους, και αυξάνουν την πιθανότητα να χρειάζονται σύντομα βοήθεια.
Οι φυσικοθεραπευτές έχουν έναν σημαντικότατο ρόλο στο να βοηθούν άτομα με προβλήματα υγείας, να επανέρχονται δυναμικά στις επαγγελματικές και κοινωνικές τους δραστηριότητες. Τον ρόλο τους αυτό, τον τονίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ζητώντας από τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην φυσικοθεραπεία και την αποκατάσταση, αφού έτσι επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό των κοινωνιών, μειώνουν τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της αποχής των ανθρώπων από την εργασία τους και τελικά βελτιώνουν την οικονομική και κοινωνική ζωή ανθρώπων οι οποίοι τείνουν να μένουν εργασιακά αποκλεισμένοι.

 

Τι σημαίνει κινητικά δραστήριος;

Οι ενήλικες χρειάζονται 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας -όπως ποδηλασία, κολύμβηση ή γρήγορο περπάτημα- 5 φορές την εβδομάδα.
Εναλλακτικά, οι ειδικοί συστήνουν 20 λεπτά έντονης δραστηριότητας, οτιδήποτε σε κάνει να αυξήσεις την αναπνευστική και καρδιακή σου συχνότητα, 3 φορές την εβδομάδα. 
Επίσης οι ενήλικες πρέπει να διατηρούν ένα δυνατό μϋικό σύστημα. Οι ειδικοί συνιστούν ασκήσεις μϋικής ενδυνάμωσης τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. 
Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται 60 λεπτά μέτριας έως έντονης φυσικής δραστηριότητας κάθε μέρα.
Άνθρωποι άνω των 65 ετών, χρειάζονται 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας ανά εβδομάδα. 

Οι έρευνες δείχνουν ότι αν όλοι μας συνηθίζαμε να περπατάμε με μια ταχύτητα γύρω στα 5χλμ/ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, περίπου το 30% των θανάτων από καρδιακή νόσο και εγκαφαλικό επεισόδιο θα έιχαν αποφευχθεί.

Πώς οι Φυσικοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν

Οι Φυσικοθεραπευτές είναι εξεδικευμένοι στο να βοηθούν στην αποκατάσταση της κινητικότητας και την επίτευξη της ανεξαρτησίας των ασθενών τους. Διαθέτουν σε βάθος γνώση των μηχανισμών που θα συμβάλλουν να διατηρηθεί η κίνηση του σώματος ακόμη και σε περιπτώσεις ασθένειας ή αναπηρίας.
Διατηρώντας τους ανθρώπους φυσιολογικά δραστήριους, οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη: 
♦ του πόνου
♦ της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου
♦ του διαβήτη
♦ του καρκίνου

Οι Φυσικοθεραπευτές, βελτιώνουν την κινητικότητα και τη δυνατότητα ανεξαρτησίας ασθενών που βιώνουν τις παραπάνω παθολογίες, αλλά και άλλων όπως:
♦ η αρθρίτιδα
♦ η νόσος του Parkinson
♦ οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού
♦ οι πνευμονοπάθειες
♦ οι τραυματισμοί και οι ακρωτηριασμοί

Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους εφήβους που πάσχουν από κακή στάση και μεωμένη ικανότητα άσκησης εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής και της παρατεταμένης επαφής με υπολογιστές...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΝΠΔΔ